2012/01/21

Anyagcsere-gyorsító fűszerek I.

A természetben rengeteg olyan növényt, fűszert találunk, amelyek télen "fűtik" a testet, gyorsítják az anyagcserét, az emésztést és stimulálják a keringést. Szerettem volna csokorba szedni őket és néhány szót írni kedvenc fűszereimről, amik nem utolsó sorban  könnyedén és olcsón be is szerezhetők nálunk. A fitnesz termekben található zsírégető és anyagcsere-gyorsító kapszulák  mind ezeknek a gyógynövényeknek a kivonatait, hatóanyagait használják fel, de sajnos nemcsak a pénztárcádat karcsúsítják meg, hanem a mesterséges összetevői révén az egészségedre is nagyon negatív hatással lehetnek (ha láttátok a Rekviem egy álomért c. filmet, tudjátok miről beszélek..)


Capsicum annuum alias "veres bors"

Ez a fűszer rendkívül kedvelt a magyar konyhában, s nem véletlenül tölt be ilyen előkelő helyet nálunk. C-vitamin tartalma rendkívül magas (100g-ban 100-300 mg  is lehet!), ezen kívül rengeteg ásványi sót ( nagyon magas  a kálium tartalma)  B1, B2, B6 vitaminokat és karotinoidokat tartalmaz (ez adja a szépséges színét is) - immunrendszer stimuláló hatása van. A paprika nagyon gazdag flavonoidokban is. A flavonoidok olyan vegyületek, amelyek a zöldségek és gyümölcsök természetes színét és ízét adják. Ezek a vegyületek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes) hatással bírnak. A paprika fokozza a gyomornedv elválasztást és a nyálképződést, a csípős változata pedig erőteljesen gyorsítja az anyagcserét (akár 10-15%-al is!). Baktérium- és vírusölő hatása van, fertőtleníti az ételt, orrdugulás esetén pedig felhígítja a megtapadt nyákot. Sokan nem tudják, de a felső légúti megbetegedések elkerülését nagyban segíti, a torokfájást enyhíti és csökkenti a koleszterin szintet is. A csípős fajták pedig a bélparaziták elpusztításában kapnak fontos szerepet. Én néha a reggeli zöld teámba teszek egy csipetnyi csípős pirospaprikát - az anyagcserét fokozó hatását használja ki a Neera-kúra is, egy közkedvelt, néhány éve általam is többször használt méregtelenítő léböjt kúra, ahol 1,7 L vízbe 1,5 dl juharszirup és 1,5 dl friss citromlé mellé egy kávéskanálnyi cayenne paprikát/borsot kell tenni (a pirospaprika testvére, egy chilipaprika fajta). Ha valóban jó minőségű, hazai, friss, csípős pirospaprikát veszel, akkor tökéletesen meg leszel elégedve annak gyönyörű piros színével és markáns, velejéig csípős ízével. A képen az ország legfinomabb hartai pirospaprikája látható - méghozzá az egyik legjobb, 2011-es évjáratból. Kedves pótnagyimtól kaptam ajándékba, majd miután az anyósomnak küldtem belőle, az egész rokonság és ismerősi kör elájulva konstatálta, hogy a legjobb paprika, amit valaha ízlelt és beindult a biznisz..


Zingiber officinale alias "közönséges gyömbér"

A növény gyökértörzsét fűszerként és gyógynövényként használjuk, több tucat fajtája létezik. Nálunk a férfiaknak a gyömbérsör, a hölgyeknek pedig a karácsonyi sütemények fűszerkeverékéből ismerős a kellemes illata, és enyhén csípős ízvilága. Sajnos rengeteg ember kissé ódzkodik tőle, mivel csak pletykákat hallott az időskori szexualitásra kifejtett pozitív hatásáról (triviálisnak hangozhat, viszont néhány napja jómagam is megéltem a helyi piacon, ahol a két idősb eladó néni szó szerint kiröhögött, amint a gyömbért nézegettem és érdeklődtem, hogy mennyire friss...:)). A fentebb említett hatás természetesen nemcsak pletyka, viszont ezen kívül rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik még! Teája kitűnő görcsoldó, fájdalomcsillapító, erjedésgátló és hányingercsökkentő hatással rendelkezik. Melegítő fűszer, télen kifejezetten jól esik a testnek és léleknek - gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a rossz koleszterin szintjét, erősíti az immunrendszert, ráadásul hangulatjavító. Én frissen szeretem a legjobban, lereszelve teába vagy turmixba teszem, esetleg a vizes üvegembe rakok belőle bőven s egész nap azt iszogatom. Nagyon kellemes ital készíthető frissen reszelt gyömbérből, fél citrom levéből, és egy csipetnyi fahéjból - forró víz hozzáadásával (édesítheted steviával vagy mézzel, de az utóbbit ne tedd a nagyon forró vízbe).



Cinnamomum alias fahéj

Korábban már írtam arról, hogy a fahéj mennyire fontos fűszere a cukorbetegeknek és azoknak, akik az inzulinrezisztencia ellen küzdenek, mivel normalizálja a szénhidrát-cukor anyagcserét és fokozza az inzulintermelést. Segíti az emésztést, melegítő hatással rendelkezik, valamint megakadályozza, hogy nagy "éhségrohamok " törjenek ránk. Ez is csökkenti a rossz koleszterin szintjét, gomba-  és baktériumölő, valamint erjedésgátló hatása van. Kissé savasabb, reflux betegségben szenvedőknek ajánlatos több fahéjat használni, főként amikor gyümölcsöt fogyasztanak. Én szinte minden nap eszek fahéjat valamilyen formában - a múltkor 3 napig nem volt itthon és majd megőrültem, annyira hiányzott az íze. Megemlíteném, hogy két fajtája ismertebb, a Kasszia, ami egy kínai fahéj és markánsabb, csípősebb ízzel rendelkezik, valamint a Dalchini, ami főként Ceylonból érkezik hozzánk, de Burmában és Dél-Amerikában is termesztik. Ez utóbbi sokkal lágyabb és édesebb ízű, sárgásabb színű fahéj - drágább is a Kassziánál. Ajánlom, próbáljátok ki, meg fogtok lepődni a kettő közti óriási különbségen!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése